Miód – Złoty cud natury

Miód – Złoty cud natury

miod_zloty_cud_sm Autor: Teresa Kokocińska
Wydawca: Świat Książki
ISBN 978-83-247-1632-6
Stron: 239
Format: 21,5 x 24,5 cm
Waga: 0.90 kg 
Oprawa: twarda

„Miód – Złoty cud natury” to fascynująca historia miodu – od starożytności po współczesność. Autorzy uchylają rąbka tajemnicy, kryjącej się w ulu i opisują życie pszczół oraz niezwykły proces powstawania miodu. Odkrywają, co jadali nasi przodkowie, którzy chętnie sięgali po miód, aby wzbogacić swoją kuchnię i smak potraw. Przedstawiają również miodowe medykamenty i sposoby leczenia miodem.

Książka zawiera ponad dwieście przespisów na dania, wypieki, przetwory, nalewki i miody pitne. Kilkanaście z nich przygotowali specjalnie dla potrzeb tej książki znani szefowie kuchni.

A wszystko zilustrowane nastrojowymi zdjęciami kwitnących pól, łąk i sadów, z których pszczoły zbierają nektar, magicznego piękna pasiek i starych drewnianych uli.