Miód pszczeli powstawanie, wartość odżywcza, zastosowanie
Autor: Halina Gałuszka
Wydawca: Sądecki Bartnik; Nowy Sącz 1998 ISBN 83-907013-8-3
Stron: 112 Format: 16 x 23 cm
Oprawa: miękka Waga: 0.21 kg
|
Znakomita książka o uniwersalnej przydatności, zawierająca przystępne a zarazem dokładne, informacje na temat pracy pszczół, pozyskiwania miodu, cech charakterystycznych miodów odmianowych, ziołomiodów i zastosowania innych produktów pszczelich w odżywianiu i leczeniu chorób. Autorka w sposób interesujący przedstawia walory odżywcze miodów i innych produktów pszczelich, nie unika także informacji na temat praktycznego zastosowania miodu, na przykład w kosmetologii, leczeniu i kuchni.
Zainteresowani znajdą w książce przepisy na maseczki kosmetyczne z miodem, smakowite potrawy i napoje, a także na wypieki i desery. Książka zawiera bardzo ładną wkładkę zdjęciową.
Polecamy przede wszystkim konsumentom miodu, wśród których nie brakuje przecież pszczelarzy.