Higiena w pasiece
Autor: B. Tomaszewska , P. Chorbiński
Wydawca: PWRiL ISBN 978-83-09-99014-7 Stron: 150 Format: 14,5 x 20,5 cm Oprawa: średnio twarda Waga: 0.20kg |
Słowo „higiena” pochodzi z języka greckiego i oznacza czynności zmierzające do zachowania zdrowia i zapobiegania chorobom. Przez pojęcie higieny w pasiece rozumiemy pewne czynności, które zapobiegają powstawaniu, przenoszeniu i rozprzestrzenianiu się chorób pszczół dorosłych i czerwia. Pojecie to obejmuje również cały zespół czynności mających na celu utrzymywanie porządku i czystości na terenie pasieczyska, magazynów i pracowni pszczelarskich. Szeroko rozumiane wymogi higieny dotyczą także produktów pozyskiwanych od pszczół, a także higieny osobistej pszczelarza. Te i inne problemy związane z higieną w pasiece poruszone zostału w ksiażce.