Regionalna Karczma Małopolski

Regionalna Karczma Małopolski

Firmowa restauracja „Sądeckiego Bartnika” otrzymała certyfikat „Karczma Regionalna Małopolski”.

W karczmie „Rzym” w Suchej Beskidzkiej, wręczono 16 listopada 2011 r. certyfikaty „Karczma Regionalna Małopolski”. Otrzymały je 42 obiekty, spośród 54, których właściciele wyrazili chęć udziału w akcji prowadzonej przez Małopolską Organizację Turystyczną.

MOT realizuje projekt „Małopolska Trasa Smakoszy – Certyfikacja regionalnych karczm Małopolski jako element podnoszenia jakości usług turystycznych”. W ramach projektu, przez minione dwa miesiące, anonimowe zespoły testowały restauracje, które w swych ofertach proponują smakoszom regionalne produkty, dania i potrawy.certyfikat_karczma_sm

Oceniano smak potraw, wystrój lokalu, jakość obsługi, a także wiedzę na temat regionu. Na podstawie opinii wizytatorów kapituła – złożona z pracowników Małopolskiej Organizacji Turystycznej – wybrała miejsca, które zasługują na certyfikat.

Natalia Adamska-Golińska, pisze na łamach „Dziennika Polskiego”, w relacji z rozdania certyfikatów:
Bardzo dobre opinie oceniających zdobyła również „Bartna Chata” ze Stróż. To część miodnego kompleksu „Sądeckiego Bartnika”, stworzonego przez rodzinę Kasztelewiczów.
– Najpierw powstała pasieka, później muzeum pszczelarstwa, a w konsekwencji restauracja i ośrodek wypoczynkowy, abyśmy mieli gdzie ugościć gości, którzy nas odwiedzają – opowiada Anna Kasztelewicz, gospodyni „Bartnej Chaty”.

Restaurację wyróżnia oczywiście miód. Nie można w niej kupić popularnych, gazowanych napojów. Serwowane są za to napitki na bazie miodu – te bezalkoholowe i alkoholowe.
– Miód dodawany jest do wielu potraw. Pozwala to uwypuklić ich smak – przekonuje gospodyni.