„Perła” dla „Bartnej Chaty”
Podczas poznańskich targów „Smaki Regionów” nasza firmowa restauracja otrzymała prestiżową nagrodę XIV edycji konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo”.
„Bartna Chata” z zupą patriotyczną (biało-czerwonym kremem z porów i buraków, podanym z pastą z koziego sera) znalazła się w gronie 18 restauracji i firm gastronomicznych z kraju (jako jedyna z Małopolski) nagrodzonych „Perłą” w kategorii kulinarnej.
Prestiżową nagrodę otrzymaliśmy z rąk Marka Sawickiego – ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
W kategorii produktów regionalnych wręczono 32 „Perły”. Dwie z nich trafiły do małopolskich wytwórców: Stanisława Mądrego z Nowej Wsi Szlacheckiej – to już jego czwarta (!!!) „Perła” – za kiełbasę krakowską suchą oraz do „Piekarni Antoniego Piskorka” z Nowej Wsi k/Oświęcimia – za żur od Piskorka na zakwasie.
Organizatorem konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” odbywającego się pod patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Marszałków Województw, jest Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego.
Targi „Smaki Regionów” odbywały się w Poznaniu od 27 do 30 września. 2014 r. Towarzyszyły po raz kolejny największym w kraju targom spożywczym „Polagra Food” i „Polagra Gastro”.
Na stoiskach „Smaków Regionów” zaprezentowało się ponad 160 wystawców – producentów żywności regionalnej z poszczególnych województw. Można było degustować, próbować, smakować i zakupić najróżniejsze rarytasy.
Tłumy smakoszy – „Smaki Regionów odwiedziło ponad 35 tysięcy osób – zachwycały się oscypkami, różnymi rodzajami miodów, piwem, pierogami, konfiturami, chlebem, czy tradycyjnie wędzonymi wędlinami.
Małopolska postarała się o mocną reprezentację. Na stoisku regionu wystawiali swoje produkty: „Tatrzańsko-Beskidzka Spółdzielnia Producentów GAZDOWIE” (oscypki, bryndza podhalańska, bundz i inne sery wędzone i sery góralskie, „Tłocznia Maurer” (naturalne soki i syropy owocowe oraz okowity owocowe), „AGROWIT” (tradycyjna charsznicka kapusta kwaszona), Cukiernia-Lodziarnia MELBA z Krzeszowic (lody tradycyjne, w tym z mleka krowy rasy polska-czerwona), wytwórnia wędlin „GAWOR z Podstolic” (z coraz bardziej słynną kiełbasą z kija), „Pstrąg Ojcowski” oraz nasza firma z sądeckim miodem spadziowym, zarejestrowanym na „Liście Produktów Tradycyjnych”.