Dip do przekąsek warzywnych Dip do przekąsek warzywnych Dip do przekąsek warzywnych Dip do przekąsek warzywnych Dip do przekąsek warzywnych

Dip do przekąsek warzywnych

Zdrowa przekąska na letnie imprezy plenerowe z chili w miodzie w roli głównej. 💛 Idealne komponuje się również z pieczonymi warzywami!

1-2 os. 15 - 20 min


Co potrzebujesz:

  • świeże warzywa (marchew, papryka, ogórek)
  • 3 łyżki chili w miodzie
  • 3 łyżki jogurtu greckiego
  • 1 łyżka majonezu (opcjonalnie)
  • szczypta soli i pieprzu
  • świeże zioła (koper, natka pietruszki lub szczypiorek)

Sposób przygotowania:

W misce połączyć ze sobą miód oraz jogurt grecki. Miód nada dipowi subtelną ostrość. Dla bardziej kremowej konsystencji dołożyć majonez. Do bazy dodać posiekane zioła. Dip doprawić do smaku solą i pieprzem. Schłodzony doskonale komponuje się ze świeżymi warzywami, takimi jak marchewka, papryka, ogórek, seler naciowy.

Świetnie sprawdza się w upalne dni, jako przekąska do grilla, a także na domówkę jako dip do pieczonych warzyw.