Dip do przekąsek warzywnych
Zdrowa przekąska na letnie imprezy plenerowe z chili w miodzie w roli głównej. 💛 Idealne komponuje się również z pieczonymi warzywami!
Co potrzebujesz:
- świeże warzywa (marchew, papryka, ogórek)
- 3 łyżki chili w miodzie
- 3 łyżki jogurtu greckiego
- 1 łyżka majonezu (opcjonalnie)
- szczypta soli i pieprzu
- świeże zioła (koper, natka pietruszki lub szczypiorek)
Sposób przygotowania:
W misce połączyć ze sobą miód oraz jogurt grecki. Miód nada dipowi subtelną ostrość. Dla bardziej kremowej konsystencji dołożyć majonez. Do bazy dodać posiekane zioła. Dip doprawić do smaku solą i pieprzem. Schłodzony doskonale komponuje się ze świeżymi warzywami, takimi jak marchewka, papryka, ogórek, seler naciowy.
Świetnie sprawdza się w upalne dni, jako przekąska do grilla, a także na domówkę jako dip do pieczonych warzyw.