Całuski
Składniki:
1 szklanka (ok. 35 dag) miodu, 1 szklanka (ok. 23 dag) cukru, 2 jaja, 60-80 dag mąki, 1 łyżeczka przypraw korzennych, 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Wykonanie:
Cukier utrzeć z jajami (najlepiej w donicy), dodać rozpuszczony i schłodzony miód, przyprawy korzenne oraz 50 dag mąki przesianej i wymieszanej z sodą oczyszczoną. Całość dokładnie wymieszać, wyłożyć na stolnicę i wyrobić gładkie ciasto.
Z ciasta odjąć porcję, utoczyć wałeczek grubości palca, pociąć na kawałki o długości jednego centymetra i na dłoni wyrobić z niego kuleczki.
Ogrzaną blachę piekarniczą wysmarować lekko woskiem, a po przestygnięciu ułożyć na niej kuleczki ciasta.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 10 minut.
Warto wiedzieć:
Jeżeli zużyjemy w sumie ok. 60 dag mąki, to ciasto będzie luźne, a kuleczki będą się rozlewały, tworząc płaskie placuszki.
Po upieczeniu otrzymamy niezbyt wyrośnięte, ale puszyste i kruche pierniczki, rozpływające się w ustach.
Jeśli zaś do wyrobu ciasta zużyjemy więcej mąki, to będzie ono bardziej gęste, na skutek czego utoczone kuleczki przy pieczeniu dobrze wyrosną i nie rozleją się. Powstaną foremne, pulchne i nieco twardsze pierniczki o średnicy 3-3,5 cm, zwane całuskami.