Bułeczki miodowe

Składniki:
50 dag mąki pszennej, 4 łyżki stołowe miodu pszczelego, 1 łyżeczka soli, 1 szklanka mleka, 30 g świeżych drożdży, 1 jajo + łyżka mleka.

Wykonanie:
Ogrzaną mąkę przesiać do misy, w środku zrobić małe wgłębienie.
Drożdże rozpuścić w małej ilości ciepłego mleka i wlać do misy.
Po przykryciu czystą ściereczką należy naczynie odstawić na kilkanaście minut do czasu rozpoczęcia pracy przez drożdże.
Miód z pozostałym mlekiem, mąką, solą i rozczynem drożdżowym wyrobić na gładkie ciasto. Należy je silnie wyrabiać i wybijać do momentu wyrobienia się pęcherzyków powietrza uwięzionych w cieście.

Wyrobione ciasto ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na okres ok. 15 minut. W międzyczasie należy rozkłócić jajo w odrobinie mleka. Przygotowaną w ten sposób mieszaniną smarujemy, uformowane z ciasta okrągłe, kształtne bułeczki które wkładamy do mocno nagrzanego piekarnika.
Pieczemy ok. 25 minut, do momentu uzyskania złotobrązowego zabarwienia skórki.