Antygrypina z miodem wielokwiatowym
Co potrzebujesz:
- ok. 400 g miodu
- szklankę wody
- sok z czterech cytryn
- 7-8 ząbków czosnku
- ok 2 cm imbiru
- łyżeczkę kurkumy
- wyparzony słoik
Sposób przygotowania:
Obrane ząbki czosnku wyciskacie na dno słoika, następnie ścieracie na tarce ok. 2 cm imbiru, zalewacie to sokiem z czterech cytryn (postarajcie się bez pestek), do tego dodajcie łyżeczkę mielonej kurkumy. Całość dokładnie wymieszajcie.
I teraz najsłodsza część – całość zalewacie miodem (hipnotyzujący widok) i dolewacie wody do pełna. Znowu zamieszajcie. Zamknijcie słoik i taką miksturę odstawcie na dzień lub dwa w zacienione miejsce. Po tym czasie możecie gotowy syrop przelać do butelki (ale nie musicie) i przechowywać w lodówce.
Tę miksturę musicie mieć w lodówce w jesieni i zimie!