Apiterapia

Pierzga

Apiterapia - Skarbnica Zdrowia - Pierzga

Pierzga jest produktem pszczelim o bardzo dużych wartościach odżywczych.

Zawiera mniej niż pyłek białka i tłuszczu, za to więcej cukrów. Jest bogata w witaminy: A, wszystkie z grupy B, C, PP, E, D, K i H. Znajduje się w niej mnóstwo mikro- i makroelementów, a także enzymów wspomagających trawienie.

Pierzga, podobnie jak pyłek posiada właściwości odżywcze, antybakteryjne i odtruwające. Poleca się ją w leczeniu schorzeń jelit, w anemii, chorobie nadciśnieniowej, w stanach zmęczenia i wyczerpania, a nawet w chorobach układu nerwowego.

Bardzo dobre efekty daje pierzga stosowana przez ludzi starszych. Ma również zbawienny wpływ na skórę, dlatego poleca się ją w leczeniu łuszczycy. Można ją używać w leczeniu prostaty. Niektórzy lekarze polecają spożywanie pierzgi wszystkim mężczyznom po 40-tym roku życia.

Pierzga jako obiecujące źródło cząsteczek bioaktywnych i właściwości funkcjonalnych: aktualny przegląd Laboratorium Substancji Naturalnych, Farmakologii, Środowiska, Modelowania, Zdrowia i Jakości Życia (SNAMOPEQ), Wydział Nauk Dhar El Mahraz, Uniwersytet Sidi Mohamed Ben Abdallah, Fez 30000, Maroko. - Czytaj tekst

Pyłek i pierzga jako nowe produkty prozdrowotne: przegląd
Trends in Food Science & Technology, Marek Kieliszek, Kamil Piwowarek, Anna M. Kot, Stanisław Błażejak, Anna Chlebowska-Śmigiel, Iwona Wolska - Czytaj tekst