Apiterapia

Miód

Apiterapia - Skarbnica Zdrowia - Miody

Miód wielokwiatowy

Jak sama nazwa wskazuje, miód ten pochodzi z nektaru zebranego przez pszczoły z różnych roślin, zarówno uprawnych, jak i rosnących na łąkach, w lasach, na nizinach i w górach.

Ma barwę jasnokremową, czasem herbacianą. Dość szybko krystalizuje, zmieniając barwę na jasnoszarą lub jasnobrązową. Charakteryzuje się dość silnym zapachem przypominającym zapach wosku, a jego smak zależy od mieszanki nektarów przyniesionych do ula. Jego walory lecznicze zależą od roślin, z których pszczoły zebrały nektar.

Miód wielokwiatowy nadaje się szczególnie do walki z chorobami alergicznymi, zawiera bowiem pyłki kwiatowe, które działają jak antygeny.

Możliwe potencjalne skutki miodu i jego głównych składników przeciwko zakażeniu Covid-19 - Czytaj tekst

Miód i czarnuszka siewna przeciwko COVID-19 w Pakistanie (HNS-COVID-PK): wieloośrodkowe, randomizowane badanie kliniczne kontrolowane placebo - Czytaj tekst

Zastosowanie miodu w leczeniu ran - Czytaj tekst

Miód jako środek wspomagający w leczeniu infekcji COVID-19 - Czytaj tekst

Miód spadziowy

Miód spadziowy jest produktem pszczelim zawierającym spadź z drzew liściastych i iglastych. Może być barwy szarozielonej, brązowej, a nawet czarnej, co zależy od gatunku drzew, z których pozyskiwana jest spadź. Krystalizuje dość wolno, przybierając postać grudkowatą. Ma lekko korzenny zapach, w smaku jest łagodny i mało słodki.

Miód spadziowy z drzew iglastych działa przeciwzapalnie, odkażająco i wykrztuśnie; ma działanie antybiotyczne.

Zawiera więcej niż miody nektarowe substancji czynnych, w tym biologicznie czynnego żelaza. Znajduje zastosowanie w chorobach górnych dróg oddechowych oraz przy obniżonej odporności organizmu. Wspomaga także leczenie chorób reumatycznych, skórnych i układu nerwowego.

Miód ze spadzi liściastej ma podobne działanie, lecz dzięki działaniu moczopędnemu lepiej nadaje się do leczenia schorzeń dróg moczowych i reumatycznych. Działa także rozkurczowo, dlatego polecany bywa w chorobach dróg żółciowych, wątroby i jelit.