Data: 24.08.2015
Kategoria:
Aktualności
Restauracja Bartna Chata kulinarnym ambasadorem Małopolski
Gospodarstwo pasieczne „Sadecki Bartnik” aktywnie uczestniczy w rozwoju rynku i promocji żywności naturalnej Małopolski.
13 sierpnia br. w Kopalni Soli Wieliczka nasza Restauracja „Bartna Chata” została przyjęta do grona członków Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Małopolska.
Ceremonia wręczenia certyfikatów miała miejsce w Komorze Drozdowice w Kopalni Soli w Wieliczce.
Certyfikaty otrzymało dwunastu producentów naturalnych i ekologicznych produktów, charakterystycznych dla naszego regionu.
– Małopolska jest fantastyczna pod każdym względem. Dziedzictwo kulturowe zderza się z dziedzictwem kulinarnym – to unikatowa cecha Małopolski– mówił wicemarszałek Wojciech Kozak, który osobiście wręczał certyfikaty.
Podmioty przyjęte do Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Małopolska są również członkami Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego założonej w 1995 r.
Certyfikaty otrzymali:
1. Agro-Wit Agnieszka Malinowska,
2. Fasolowe Królestwo Babci i Wnuków Janina Molek,
3. Gawor – Produkcja Wędlin Jakość i Tradycja Szczepan Gawor,
4. Gospodarstwo Pasieczne Sądecki Bartnik, Restauracja Bartna Chata
5. Gospodarstwo Pasieczne Pasieka u Kiejdów,
6. Kopalnia Soli Wieliczka S.A.,
7. Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Limanowej,
8. P.P.U.H. Tłocznia Maurer, Krzysztof Maurer,
9. Przetwórstwo Mięsne Płatek Spółka Jawna,
10. Pstrąg Ojcowski Magdalena Węgiel,
11. Tłocznia Owoców Pawłowski, Antoni Marcin Pawłowski,
12. Winnica Zadora.
Członkostwo w sieci jest przyznawane na rok.