„Poznaj Dobrą Żywność” u Bartnika

Data: 02.06.2009

Kategoria:

Aktualności

Reportaże

„Poznaj Dobrą Żywność” u Bartnika

Kilka dni temu Gospodarstwo Pasieczne „Sądecki Bartnik” odwiedził Karol Okrasa – znany nie tylko z nadzwyczajnych umiejętności kulinarnych, ale również z aktywnej działalności na rzecz kampanii promocyjnej „Poznaj Dobrą Żywność”.

Wspierając akcję „Poznaj Dobrą Żywność” organizowaną przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Karol Okrasa odwiedza producentów wyrobów, które zostały objęte prestiżowym znakiem jakości PDŻ. Oznaczenie to stanowi informację, która ma pomagać konsumentowi w wyborze odpowiedniego dla niego produktu oraz zapewnić o jego wysokiej i stabilnej jakości. Wśród wyróżnionych firm znajduje się również Gospodarstwo Pasieczne „Sądecki Bartnik”.  

Zwiedzanie hali przetwórczej W hali przetwórczej

Chociaż wizyta była krótka, to jednak bardzo owocna. Po szybkim zwiedzeniu Gospodarstwa i Muzeum Pszczelarstwa, prowadzący zabrał się do tego co robi najlepiej czyli do gotowania. Tym razem mistrz kuchni zaprezentował polędwiczki wieprzowe marynowane w miodzie z glazurowanymi owocami oraz, jako deser,  truskawki w miodzie pitnym z suszonymi pomidorami i ciastkiem gryczanym.

 

Janusz Kasztelewicz pomaga gotować Karol Okrasa i plaster miodu

Oczywiście nie mogło zabraknąć samego gospodarza – Janusza Kasztelewicza, który dzielnie asystował w przygotowaniu i, jakże by inaczej, degustowaniu kulinarnych przysmaków. A jak te przysmaki przygotować można się dowiedzieć oglądając telewizyjną relację w TVP1 6 czerwca o godzinie 12.30.

Janusz Kasztelewicz kroi truskawki Janusz Kasztelewicz i Karol Okrasa gotują
Janusz Kasztelewicz prezentuje plastry miodu Gotowanie na planie Gospodarstwa Pasiecznego
Karol Okrasa i Janusz Kasztelewicz przy stole Karol Okrasa degustuje
Karol Okrasa i Janusz Kasztelewicz Degustacja
Zwiedzanie Sukces kulinarny