Pszczelarstwo argentyńskie

Data: 16.10.2011

Kategoria:

Aktualności

Pszczelarstwo argentyńskie

Oznacza to, że na jednego argentyńskiego pszczelarza przypada około 160 pni, podczas gdy np. w USA – 96 , w Hiszpania – 99 uli na pszczelarz, w Chinach – 26,6 , Polsce -25, czy Francji – 19,5 pnia na pszczelarza.

Ten sektor argentyńskiego rolnictwa daje pracę około 120 tys. osób.

Argentyna jest trzecim światowym (po Chinach i USA) producentem i eksporterem miodu. Co ciekawe, krajowa konsumpcja miodu jest bardzo niska i wynosi zaledwie 180-200 gramów rocznie na mieszkańca. Najwięksi światowi smakosze zjadają go – średnio rocznie – ponad 1 kg na głowę (Japonia, USA, Niemcy). Wg szacunków WHO (Światowej Organizacji Zdrowia) statystyczny mieszkaniec Ziemi zjada rocznie około 220 gramów miodu.

Z argentyńskich pasiek trafia na eksport 50-60 tysięcy ton miodu tj. 95 % produkcji, a eksportem zajmuje się około 100 wyspecjalizowanych firm. Główni odbiorcy to Niemcy, Włochy, Stany Zjednoczone, Wielka Brytania i Francja.
Warto dodać, że ta ilość stanowi 70 % produkcji miodu w całej Ameryce Południowej.

Jeszcze na początku XXI w. z argentyńskich pasiek pozyskiwano 115 tys. ton miodu. W ostatnich 10 latach nastąpił drastyczny spadek produkcji. Ma to związek z uprawianą na coraz szerszą skalę soją, wypierającą rdzenną roślinność i ograniczającą zasobność pożytków (plantacje soi zajmują obecnie ponad 22 mln ha).

Dlatego od kilku lat wdrażane są programy rozwoju pszczelarstwa m.in. w prowincjach Misiones, Tucumán, Neuquén i Chubut biorące pod uwagę lokalne warunki pożytkowe, klimatyczne i możliwość uzyskania różnych rodzajów miodów

Różnorodność klimatu i zasobów roślinności sprawia, że hodowla produkcja pszczelarska może odbywać się w większości regionów. Za podstawę oceny jakości miodów przyjmowana jest ich jasność (w skali od 1 do 120 punktów). Najjaśniejsze (do 5 punktów) są najbardziej poszukiwane i najcenniejsze. To miody pozyskiwane z ostów, lucerny, roślin motylkowych, koniczyny i słonecznika, a najchętniej kupowane są przez Japończyków.

Średnią wydajność z pnia szacuje się na około 30 kg. Cena skupu miodu wynosiła w 2011 r. 10 pesso za1 kg.
Są regiony, gdzie uzyskanie od rodziny 45-50 kg miodu rocznie, nie dziwi. Przy sprzyjających warunkach klimatycznych i pożytkowych niektórzy pszczelarze pozyskują nawet 60 kg miodu z pnia rocznie.

W argentyńskich pasiekach spotkamy ok. 500 rożnych ras pszczół, najczęściej jednak są to: włoszka, caucasca i carnica.

Spośród gatunków roślin stanowiących pszczele pożytki znajduj się m.in.: dyniowate, bawełna, lucerna, koniczyna, nostrzyk, drzewa cytrusowe, jabłonie, grusze i inne drzewa owocowe, wierzby, topole, akacje, eukaliptus oraz egzotycznych – z naszego punktu widzenia – rośliny rodzimych gatunków takich jak: korab, mirt, koci pazur, jaśmin urugwajski czy goździkowiec jednokwiatowy. Wiele z tych roślin nie ma w języku polskim odpowiedników swych nazw łacińskich.

apiexpo_pasieki2011_077 apiexpo_pasieki2011_204 apiexpo_pasieki2011_181
apiexpo_pasieki2011_101 apiexpo_pasieki2011_199 apiexpo_pasieki2011_132
apiexpo_pasieki2011_098 apiexpo_pasieki2011_091 apiexpo_pasieki2011_185
apiexpo_pasieki2011_192 apiexpo_pasieki2011_150 apiexpo_pasieki2011_088
apiexpo_pasieki2011_191 apiexpo_pasieki2011_001 apiexpo_pasieki2011_002
apiexpo_pasieki2011_003 apiexpo_pasieki2011_004 apiexpo_pasieki2011_196
apiexpo_pasieki2011_186 apiexpo_pasieki2011_005 apiexpo_pasieki2011_148
apiexpo_pasieki2011_139 apiexpo_pasieki2011_190 apiexpo_pasieki2011_112
apiexpo_pasieki2011_136 apiexpo_pasieki2011_141 apiexpo_pasieki2011_085
apiexpo_pasieki2011_097 apiexpo_pasieki2011_125 apiexpo_pasieki2011_195
apiexpo_pasieki2011_183 apiexpo_pasieki2011_149 apiexpo_pasieki2011_006
apiexpo_pasieki2011_156 apiexpo_pasieki2011_008 apiexpo_pasieki2011_009
apiexpo_pasieki2011_010 apiexpo_pasieki2011_121 apiexpo_pasieki2011_151
apiexpo_pasieki2011_092 apiexpo_pasieki2011_170 apiexpo_pasieki2011_118
apiexpo_pasieki2011_011 apiexpo_pasieki2011_012 apiexpo_pasieki2011_090
apiexpo_pasieki2011_155 apiexpo_pasieki2011_013 apiexpo_pasieki2011_135
apiexpo_pasieki2011_143 apiexpo_pasieki2011_144 apiexpo_pasieki2011_157
apiexpo_pasieki2011_193 apiexpo_pasieki2011_094 apiexpo_pasieki2011_107
apiexpo_pasieki2011_129 apiexpo_pasieki2011_105 apiexpo_pasieki2011_095
apiexpo_pasieki2011_156 apiexpo_pasieki2011_117 apiexpo_pasieki2011_014
apiexpo_pasieki2011_015 apiexpo_pasieki2011_081 apiexpo_pasieki2011_145
apiexpo_pasieki2011_016 apiexpo_pasieki2011_173 apiexpo_pasieki2011_082
apiexpo_pasieki2011_017 apiexpo_pasieki2011_174 apiexpo_pasieki2011_087
apiexpo_pasieki2011_122 apiexpo_pasieki2011_169 apiexpo_pasieki2011_018
apiexpo_pasieki2011_128 apiexpo_pasieki2011_177 apiexpo_pasieki2011_089
apiexpo_pasieki2011_207 apiexpo_pasieki2011_154 apiexpo_pasieki2011_020
apiexpo_pasieki2011_157 apiexpo_pasieki2011_022 apiexpo_pasieki2011_021
apiexpo_pasieki2011_157 apiexpo_pasieki2011_047 apiexpo_pasieki2011_024
apiexpo_pasieki2011_133 apiexpo_pasieki2011_025 apiexpo_pasieki2011_026
apiexpo_pasieki2011_182 apiexpo_pasieki2011_027 apiexpo_pasieki2011_146
apiexpo_pasieki2011_028 apiexpo_pasieki2011_029 apiexpo_pasieki2011_030
apiexpo_pasieki2011_031 apiexpo_pasieki2011_168 apiexpo_pasieki2011_198
apiexpo_pasieki2011_157 apiexpo_pasieki2011_032 apiexpo_pasieki2011_033
apiexpo_pasieki2011_034 apiexpo_pasieki2011_036 apiexpo_pasieki2011_109
apiexpo_pasieki2011_202 apiexpo_pasieki2011_130 apiexpo_pasieki2011_102
apiexpo_pasieki2011_113 apiexpo_pasieki2011_037 apiexpo_pasieki2011_111
apiexpo_pasieki2011_201 apiexpo_pasieki2011_038 apiexpo_pasieki2011_039
apiexpo_pasieki2011_040 apiexpo_pasieki2011_100 apiexpo_pasieki2011_041
apiexpo_pasieki2011_042 apiexpo_pasieki2011_043 apiexpo_pasieki2011_071
apiexpo_pasieki2011_116 apiexpo_pasieki2011_080 apiexpo_pasieki2011_172
apiexpo_pasieki2011_044 apiexpo_pasieki2011_178 apiexpo_pasieki2011_046
apiexpo_pasieki2011_047 apiexpo_pasieki2011_048 apiexpo_pasieki2011_049
apiexpo_pasieki2011_171 apiexpo_pasieki2011_050 apiexpo_pasieki2011_166
apiexpo_pasieki2011_176 apiexpo_pasieki2011_123 apiexpo_pasieki2011_084
apiexpo_pasieki2011_051 apiexpo_pasieki2011_142 apiexpo_pasieki2011_159
apiexpo_pasieki2011_137 apiexpo_pasieki2011_147 apiexpo_pasieki2011_124
apiexpo_pasieki2011_163 apiexpo_pasieki2011_070 apiexpo_pasieki2011_099
apiexpo_pasieki2011_108 apiexpo_pasieki2011_052 apiexpo_pasieki2011_153
apiexpo_pasieki2011_068 apiexpo_pasieki2011_053 apiexpo_pasieki2011_079
apiexpo_pasieki2011_054 apiexpo_pasieki2011_134 apiexpo_pasieki2011_003
apiexpo_pasieki2011_114 apiexpo_pasieki2011_076 apiexpo_pasieki2011_055
apiexpo_pasieki2011_126 apiexpo_pasieki2011_075 apiexpo_pasieki2011_188
apiexpo_pasieki2011_205 apiexpo_pasieki2011_152 apiexpo_pasieki2011_119
apiexpo_pasieki2011_065 apiexpo_pasieki2011_072 apiexpo_pasieki2011_127
apiexpo_pasieki2011_110 apiexpo_pasieki2011_074 apiexpo_pasieki2011_067
apiexpo_pasieki2011_093 apiexpo_pasieki2011_083 apiexpo_pasieki2011_056
apiexpo_pasieki2011_096 apiexpo_pasieki2011_064 apiexpo_pasieki2011_078
apiexpo_pasieki2011_164 apiexpo_pasieki2011_158 apiexpo_pasieki2011_189
apiexpo_pasieki2011_180 apiexpo_pasieki2011_140 apiexpo_pasieki2011_161
apiexpo_pasieki2011_103 apiexpo_pasieki2011_179 apiexpo_pasieki2011_167
apiexpo_pasieki2011_187 apiexpo_pasieki2011_106 apiexpo_pasieki2011_086
apiexpo_pasieki2011_157 apiexpo_pasieki2011_160 apiexpo_pasieki2011_104
apiexpo_pasieki2011_057 apiexpo_pasieki2011_175 apiexpo_pasieki2011_131
apiexpo_pasieki2011_184 apiexpo_pasieki2011_162 apiexpo_pasieki2011_058
apiexpo_pasieki2011_059 apiexpo_pasieki2011_060 apiexpo_pasieki2011_061
apiexpo_pasieki2011_062 apiexpo_pasieki2011_120 apiexpo_pasieki2011_063

* * * * *

W opracowaniu wykorzystano kilka danych zawartych w artykule mgr inż. Katarzyna Janiszewskiej z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, zatytułowanego „Argentyńskie pszczelarstwo”, opublikowanym w czasopiśmie „Pasieka” (nr 5/2011)