Spadź iglasta ze znakiem „PDŻ”

Data: 21.12.2010

Kategoria:

Aktualności

Spadź iglasta ze znakiem „PDŻ”

Pośród produktów wyróżnionych znakiem „PDŻ” znalazł się miód spadziowy – spadź iglasta z Gospodarstwa pasiecznego „Sądecki Bartnik”, a certyfikat odebrał Janusz Kasztelewicz.
pdz_spadz_smMiód spadziowy – spadź iglasta otrzymał znak „PDŻ” już po raz drugi z rzędu, dlatego ważność znaku opiewa nie na 3 lata, lecz na 5 lat (do września 2015 r.)
Przypomnijmy, że miód spadziowy ze spadzi iglastej krystalizuje dość wolno, przybierając postać grudkowatą. Ma lekko korzenny zapach, w smaku jest łagodny i mało słodki.
Działa przeciwzapalnie, odkażająco i wykrztuśnie; ma także działanie antybiotyczne. Zawiera więcej niż miody nektarowe substancji czynnych, w tym biologicznie czynnego żelaza.
Znajduje zastosowanie w profilaktyce chorób górnych dróg oddechowych oraz przy obniżonej odporności organizmu. Wspomaga także leczenie chorób reumatycznych, skórnych i układu nerwowego.

Kolegium naukowe Programu „PDŻ”, w skład którego wchodzą profesorowie i doktorzy z dziedziny żywienia, hodowli roślin, hodowli zwierząt, oceniające jakość zgłoszonych produktów, tym razem przyznało certyfikaty w siedmiu kategoriach: mleko i jego przetwory, mięso i jego przetwory, mrożonki, przetwory owocowo-warzywne, wyroby piekarnicze i ciastkarskie, wyroby czekoladowe, miody, alkohole.

Nawiązując do genezy Programu PDŻ minister zauważył, że tegoroczna edycja jest w pewnym sensie okrągłą rocznicą funkcjonowania tego znaku. To święto, obchodzone pod obecną nazwą Poznaj Dobrą Żywność od siedmiu lat, w rzeczywistości jest dziesiątym, czyli jubileuszowym, gdyż zaczynaliśmy od znaku Polska Dobra Żywność, który funkcjonował przez trzy kolejne lata.

Życząc wszystkim dalszych sukcesów minister powiedział: O smaku i jakości polskiej żywności mówić nie trzeba, gdyż wszyscy doskonale ją znają.

pdz_gala_1sm

Program „Poznaj Dobrą Żywność” adresowany jest do konsumentów, a producenci uczestniczą w nim dobrowolnie. Spełnienie wysokich wymogów jakościowych i uzyskanie znaku jest nobilitacją produktu i jego producenta. To także wyróżnienie produktów na sklepowej półce i szansa efektywnej promocji produktów zarówno w kraju, jaki i za granicą.Ministerstwo rolnictwa stara się dotrzeć z informacją o dobrych polskich produktach do jak najszerszego grona odbiorców. Przy licznych akcjach informacyjno-promocyjnych współpracuje wiele osób. To także dzięki nim miliony Polaków dowiadują się o polskich wyrobach dobrej jakości. pdz_gala_2sm

Miło nam poinformować, że specjalne podziękowania od ministra Marka Sawickiego otrzymali w trakcie uroczystej gali: Małgorzata Puzio – aktorka i autorka książek kulinarnych, Magda Gessler – znakomita polska restauratorka, prowadząca w TVN program pt. „Kuchenne rewolucje” oraz Karol Okrasa – mistrz kucharski, autor telewizyjnego programu „Kuchnia z Okrasą”, z którym w 2009 r. w „Sądeckim Bartniku”, przygotowując na naszych łąkach smakowite dania z miodami oraz emitowanego od kwietnia br., na antenie TVP 2, programu „Smaki czasu z Karolem Okrasą”.

Dodajmy, że znakiem „Poznaj Dobrą Żywność” wyróżniono w ubiegłych latach cztery kolejne miody pochodzące z „Sadeckiego Bartnika”: wielokwiatowy, akacjowy, lipowy i gryczany – z prawem umieszczania logo Programu PDŻ na etykietach wyżej wymienionych miodów do dnia 25 marca 2012 r.

Dotychczas znak „PDŻ” (program prowadzony jest od 2004 r.) otrzymało 1110 polskich produktów żywnościowych z 86 firm.

tekst i zdjęcia: www.potrawyregionalne.pl