Data: 09.10.2014
Kategoria:
Aktualności
„Polski Smak’ 2014”
Tytuł ten – statuetkę i dyplom – przyznała nam, za miód lipowy z ekologicznych pasiek, Praska Giełda Spożywcza, z okazji 23. rocznicy swej działalności.
Od 1991 r. zajmuje ona znaczące miejsce w strukturze dystrybucji artykułów spożywczych w Warszawie oraz promieniu kilkudziesięciu kilometrów od stolicy, stanowiąc bazę zaopatrzenia dla tysięcy sklepów detalicznych, drobnego hurtu, restauracji oraz punktów zbiorowego żywienia. Jest od lat promotorem żywności tradycyjnej i ekologicznej.
Praska Giełda Spożywcza stawia sobie za cel, by dzięki jej pośrednictwu, oferowane produkty były konkurencyjne cenowo i reprezentowały europejskie standardy jakościowe. Misją giełdy jest tworzenie i doskonalenie nowoczesnego hurtowego rynku zaopatrzenia dla handlu detalicznego i gastronomii. Jej działalność charakteryzuje się wysoką częstotliwością zakupów, szybką rotacją towarów oraz płatnościami gotówkowymi.
Praska Giełda Spożywcza należy do Stowarzyszenia Rynków Hurtowych w Polsce i Międzynarodowego Stowarzyszenia Rynków Hurtowych. Jest także członkiem Światowego Stowarzyszenia Rynków Hurtowych.
Wraz z nami nagrody odebrali: firma „Wyrób Wędlin Tradycyjnych Wolarek S.J.” z Nowej Wsi Szlacheckiej k. Liszek za kiełbasę lisiecką i Spółdzielnia Mleczarska „Lazur” z Nowych Skalmierzyc za ser pleśniowy „Lazur Błękitny”.
Nagroda jest dla nas tym cenniejsza, że prawo zgłaszania kandydatur do konkursu „Polski Smak 2014” przysługiwało hurtowniom. Zgłosiły one kilkanaście produktów tradycyjnych i ekologicznych. Jury wybrało i nagrodziło trzy z nich, biorąc pod uwagę właściwości, przyznane oznaczenia i certyfikaty, a także popularność wśród odbiorców i konsumentów.