Data: 11.02.2013
Kategoria:
Aktualności
Gospodarka pasieczna w prawie polskim
To poszerzona i uaktualniona (do stanu prawnego na dzień 28 stycznia 2013 r.) praca magisterska Ziemowita Witkowskiego, napisana pod kierunkiem dr. Macieja Nyki i obroniona przez Autora, w czerwcu 2012 r., na Wydziale Prawa i Administracji Uniwersytetu Gdańskiego.
Ostateczny kształt publikacji, która ukazała się nakładem Wydawnictwa „Sądecki Bartnik”, został skonsultowany z dr Krystyną Pohorecką z Państwowego Instytutu Weterynaryjnego w Puławach.
Dodajmy, że Ziemowit Witkowski obronił również pracę magisterską na Politechnice Koszalińskiej, gdzie studiował europeistykę ze specjalizacją sektor publiczny w procesach integracji europejskiej. Także w tej uczelni studiował dziennikarstwo i komunikację społeczną ze specjalnością public relations i rzecznictwo prasowe (licencjat).
Obydwa kierunki studiów magisterskich zakończył z wynikiem bardzo dobrym otrzymując stypendia naukowe.
Poniżej spis treści publikacji, która dostępna będzie w sprzedaży już od 12 lutego br. – wyłącznie w naszym sklepie internetowym:
WSTĘP
ROZDZIAŁ I – PSZCZELARSTWO W POLSKIM SYSTEMIE PRAWNYM
1.1 Podstawowe definicje prawne w pszczelarstwie
1.2 Charakterystyka i rozwój prawa bartnego w Polsce
1.3 Pszczelarstwo w prawie polskim
ROZDZIAŁ II – POJĘCIE I TYPY PASIEK
2.1 Pojęcie pasieki
2.2 Typy pasiek
2.2.1 Pasieki amatorskie
2.2.2 Pasieki jako dodatkowe źródło dochodu
2.2.3 Pasieki prowadzone przez pszczelarzy zawodowych
2.2.4 Pasieki o szczególnym znaczeniu
2.2.5 Struktura pasiek w Polsce
2.3 Typy gospodarki pasiecznej
ROZDZIAŁ III – WYBRANE ZAGADNIENIA PRAWNE DOTYCZĄCE GOSPODARKI PASIECZNEJ
3.1 Lokalizacja pasiek
3.2 Odpowiedzialność materialna i karna właścicieli pasiek
3.2.1 Odpowiedzialność materialna właścicieli pszczół z tytułu pożądlenia
3.2.2 Odpowiedzialność karna pszczelarzy za pożądlenia
3.3 Własność roju
3.4 Przepisy prawa karnego i kodeksu wykroczeń służące ochronie gospodarki pasiecznej
3.5 Ochrona prawna pasiek przed zatruciem
3.5.1 Przepisy służące ochronie pasiek przed zatruciem|
3.5.2 Powoływanie komisji na okoliczność zatrucia pszczół i szacunek strat materialnych
3.5.3 Projekt ustawy o środkach ochrony roślin w aspekcie ochrony pasiek przed zatruciem
3.6 Wymogi weterynaryjne w pszczelarstwie
3.6.1 Wymogi weterynaryjne dla podejmowania i prowadzenia działalności nadzorowanej
3.6.2 Zasady zwalczania chorób zakaźnych pszczół
3.6.3 Prowadzenie ewidencji leczenia pszczół
ROZDZIAŁ IV – PRODUKTY PSZCZELE I WYMOGI DOTYCZĄCE ICH POZYSKIWANIA, KONFEKCJONOWANIA, SPRZEDAŻY
4.1 Produkty pszczele
4.1.1 Miód
4.1.2 Wosk pszczeli
4.1.3 Mleczko pszczele
4.1.4 Jad pszczeli
4.1.5 Kit pszczeli
4.1.6 Pyłek kwiatowy i pierzga
4.2 Wymogi w zakresie pozyskiwania, konfekcjonowania i sprzedaży produktów pszczelich
4.2.1 Wymogi dotyczące przestrzegania zasad higieny przy produkcji produktów pszczelich
4.2.2 Handlowa i zdrowotna jakość produktów pszczelich
4.2.3 Znakowanie produktów pszczelich
4.2.4 Sprzedaż bezpośrednia produktów pszczelich
ROZDZIAŁ V – EKOLOGICZNE GOSPODARSTWO PASIECZNE I TRADYCYJNE PRODUKTY PSZCZELE
5.1 Ekologiczne gospodarstwo pasieczne
5.1.1 Wymogi związane z prowadzeniem pasiek ekologicznych
5.1.2 Certyfikacja i kontrola pasiek ekologicznych
5.1.3 Znakowanie ekologicznych produktów pszczelich
5.2 Tradycyjne produkty pszczele
ZAKOŃCZENIE
BIBLIOGRAFIA