Data: 13.11.2021
Kategoria:
Aktualności
Cud miody na odporność
Mamy dziś dobrą wiadomość. Już są!
Długo wyczekiwane – po wielu próbach, kontrpróbach, dylematach, wyrwanych włosach i nieprzespanych nocach nasze cud miody na odporność – czyli:
- cud miód i pigwowiec z witaminą C
- cud miód i rokitnik z dziką różą
Cud miód i pigwowiec z witaminą C osłodzi, nada kolorów oraz zadba o Wasze zdrowie.
Znacie owoce Pigwowca?
Krzewy pigwowca kwitną na przełomie kwietnia-maja pięknymi ceglastoczerwonymi kwiatami. Z wyglądu przypominają małe żółte jabłuszka, a ich zbiór przypada późną jesienią. Owoce pigwowca zgodnie z wieloma danymi literaturowymi odznaczają się licznymi walorami prozdrowotnymi. Zawierają: – ogromną dawkę związków przeciwutleniających (główne antyoksydanty: polifenole oraz kwas askorbinowy czyli znana dla każdego z nas Witamina C)
- łatwo przyswajalne cukry (glukoza, fruktoza), spora dawka pektyn
- cenne wartości odżywcze
Owoce pigwowca od lat wykorzystywane są w medycynie ludowej. Pozytywnie wpływają na samopoczucie, pomagają w przeziębieniach, reumatyzmie, wzmacniają organizm. Mają właściwości przeciwzapalne, przeciwbólowe.
Owoce pigwowca wykorzystuje się do produkcji: konfitur, dżemów, nadzień, nalewek alkoholowych, soków, przecierów… Każda gospodyni domowa powinna mieć pigwowca w swojej spiżarni. Cud miód i pigwowiec odznacza się intensywnym oraz słodko kwaśnym smakiem. Wystarczy łyżeczka, a nawet cały słoiczek. Idealnie sprawdzi się jako dodatek do kromki chleba, jesiennego ciasta, jogurtów, deserów, a nawet jako dodatek do serów i mięs!
Uwielbiasz pigwowca? Ten produkt na pewno skradnie Twoje serce. Jeśli nie, pokochasz go po paru łyżeczkach. Jest intensywny, wyrazisty niczym pionierski : Cud miód i imbir. Połączenie miodu z pigwowcem podwaja cenne właściwości prozdrowotne wykorzystywane od lat w lecznictwie metodami domowymi.
Wysoka zawartość witaminy C pomaga w:
- zachowaniu zdrowej skóry, zmniejszeniu uczucia zmęczenia i znużenia
- utrzymaniu metabolizmu energetycznego i funkcji psychologicznych
- prawidłowej produkcji kolagenu, wpływającego na funkcjonowanie naczyń krwionośnych, kości, dziąseł.
Cud miód i rokitnik z dodatkiem ekstraktu z dzikiej róży
to esencja witaminowa zwana „Złotem Syberii” zamknięta w małym słoiczku dodatkowo wzbogacona ekstraktem z dzikiej róży wystandaryzowanej na witaminę C. Idealnie wyselekcjonowane dodatki w połączeniu z miodem doskonale nadają się na zimowo-jesienne podbudowanie odporności organizmu.
Rokitnik jest bardzo niepozornym, niedocenionym krzewem z rodziny oliwkowatych. Posiada ogrom właściwości prozdrowotnych oraz składników bioaktywnych. Cenne właściwości zawierają zarówno: owoce, liście a także pestki. Rośnie na terenie Europy oraz Azji. Krzew (nieduże drzewko) odznacza się przeciętną wielkością-osiąga 5-6 metrów wysokości oraz 2-3 metry szerokości. Rokitnik kwitnie na szarozielono, owoce są wykorzystywane w kuchni jak i florystyce. Owoce rokitnika zawierają:
- „witaminę młodości E”
- witaminy z grupy B
- witaminę C- poziom witaminy C zawarty w owocach rokitnika przewyższa zawartość witaminy C w cytrynie oraz innych owocach cytrusowych.
- flawonoidy, mikroelementy, aminokwasy
Dzika róża -krzew osiągający ok. 3 metry wysokości, odznaczający się pięknymi kwiatami ( od różu po czerwień). Uprawia w Europie, Azji oraz Ameryce Północnej. Można go spotkać w parkach, lasach oraz w Waszych ogródkach. Idealnie pasuje do rokitnika ze względu na dużą zawartość witaminy C.
Dzika róża odznacza się również właściwościami:
- wzmacniającymi,
- odżywczymi,
- przeciwzapalnymi,
- moczopędnymi
- wspomaga odporność organizmu, łagodzi ból gardła, poprawia wygląd skóry
W związku z powyższym owoce rokitnika, dzika róża, sok jabłkowy z dodatkiem miodu wielokwiatowego nektarowego stokroć podwajają swoje walory smakowe, wzmacniające oraz odżywcze. Cud miód i rokitnik z dodatkiem dzikiej róży – pomoże w zachowaniu dobrego samopoczucia, zdrowia, a zarazem osłodzi Twój dzień. Prosty a zarazem idealnie dobrany skład oczaruje Wasze kubki smakowe i zmysły.
Idealnie sprawdzi się z filiżanką herbaty, z dodatkiem jogurtu, na kromce chleba bądź prosto ze słoiczka. Udekoruje mięso, ser oraz słone przekąski.
Ok. 6, 5 łyżek pokrywa 100% dziennego referencyjnego zapotrzebowania na Witaminę C w ciągu dnia dla dorosłego człowieka.