Data: 15.10.2020
Kategoria:
Aktualności
Apiterapia. Leczenie miodem i innymi produktami pszczelimi
Książka skierowana jest zarówno do osób, które chcą zadbać o swoje zdrowie i wzmocnić odporność, jak i farmaceutów oraz specjalistów z różnych dziedzin medycyny poszukujących rzetelnych informacji opartych na publikacjach naukowych i badaniach klinicznych.
Miód, pyłek kwitowy, pierzga i mleczko pszczele należą do największych dobrodziejstw natury, To nie tylko smaczne i odżywcze pokarmy, lecz także cenne produkty wykorzystywane w apiterapii. Korzystny wpływ na nasze zdrowie mają również propolis, jad i wosk pszczeli, czerw trutowy oraz powietrze ulowe. W zależności od rodzaju schorzenia mogą wspomagać terapię, a niekiedy stanowią alternatywną metodę leczenia, szczególnie gdy zawiodły klasyczne środki farmakologiczne.
O Autorach
Prof. Dr hab. n. Farm. Bogdan Kędzia i mgr farm. Elżbieta Hołderna-Kędzia są wybitnymi znawcami apiterapii. Jako naukowcy specjalizują się też w dziedzinie mikrobiologii oraz farmakologii leku roślinnego. Są autorami wielu książek, publikacji naukowych oraz artykułów w czasopismach pszczelarskich i popularnonaukowych. Prof. Bogdan Kędzia za propagowanie wiedzy o leczniczych właściwościach produktów pszczelich został uhonorowany Medalem Oddziału Pszczelnictwa w Puławach (1993) oraz Złotą Odznaką Polskiego Związku Pszczelarskiego (1998).