Sklep internetowy |
- O firmie/Sądecki Bartnik
- Oferta/nasze produkty i usługi
- Zwiedzanie /zapraszamy do nas
- Sklep/oszczędzaj – kupuj online
- Bartnik TV/platforma video
- Kontakt/wybierz dogodną formę
Autor: Halina Gałuszka, Jan Koteja, Krystyna Tworek
Wydawca: Sądecki Bartnik; Nowy Sącz 1996 Stron: 139 Format: 16x23 cm Oprawa: miękka Waga: 0.26 kg |
Publikacja zawiera obszerny wykaz najważniejszych gatunków wytwórców spadzi wraz z ich charakterystyką, która może być pomocna przy identyfikacji odnajdywanych przez pszczelarzy okazów. Stosunkowo obszernie potraktowano biologię mszyc i czerwców. Podane wiadomości winny pomóc w lepszym zrozumieniu mechanizmu powstawania spadzi. Duży nacisk położono również na omówienie podobieństw i różnic spadzi w stosunku do soku komórkowego rurek sitowych roślin żywicielskich, a w następnej kolejności na charakterystykę powstających ze spadzi miodów. Książka zawiera również ogólną wiedzę nie tylko dla takich pszczelarzy, którzy pożytki spadziowe pragną traktować jako jeden z elementów taśmy pokarmowej dla pszczół, ale przede wszystkim dla pasieczników nastawionych głównie na uzyskiwanie miodów spadziowych. Niniejsza publikacja stanowi także podsumowanie aktualnej wiedzy na temat prognozowania i przewidywania pożytków spadziowych.