Pierniki miodowe z pszennej mąki


Wszystko to, mocno mieszając, ostudzić, wybić rękami do białości, robić pierniczki (jakiej chcąc wielkości), kłaść na blachę, osypaną mąką, i do niezbyt gorącego pieca wsadzić.

Niezależnie od zastosowanej receptury wypieki miodowe charakteryzują się doskonałym smakiem, zapachem i trwałością. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby ze względu na możliwość długiego okresu przechowywania, stały się swojego rodzaju "ciastem dyżurnym". Piernikowy dodatek do oferowanych produktów pszczelich może stanowić dodatkową zachętę dla gospodyń pragnących w praktyce zastosować kulinarne przepisy z dodatkiem miodu pszczelego. A przecież pszczelarzom powinno zależeć na globalnym wzroście spożycia miodu pod każdą postacią.

wg „Kucharka Litewska”, Z.Zawadzka, Wilno 1938 r.
Copyright © 1997-2024 Gospodarstwo Pasieczne "Sądecki Bartnik" sp. z o.o. (dawniej Gospodarstwo Pasieczne "Sądecki Bartnik" Janusz Kasztelewicz)
Sądecki Bartnik na