W XVI wieku polskie pierniki stały się słynne w Europie, nie tylko za sprawą wybornego smaku, lecz również dzięki formie, jaką przybierały.
Podobnie jak w przypadku uli figuralnych, gdzie bartnik wykorzystywał obfitość tworzywa do wyrażenia swych artystycznych pasji, tak również pierniki miały charakter ozdobny. Przedstawiały figury dam, rycerzy, królów, a często nawet scenki rodzajowe o sakralnej lub świeckiej wymowie.
Do dnia dzisiejszego zachowały się liczne formy służące do wyrobu ozdobnych pierników. Pozostała również tradycja. Na krajowym rynku słodyczy możemy spotkać doskonałe miodowe ciasta, pochodzące z wytwórni w Toruniu czy Bieczu. Nic jednak nie zastąpi świątecznego ciasta upieczonego według starej, sprawdzonej receptury.
Proponujemy Państwu proste, ale sprawdzone przepisy i receptury na miodowe wypieki, nie tylko z sentymentu polecając uwadze „całuski”, które na zajęciach z technologii produktów pszczelich, musiał wykonać każdy uczeń kończący Państwowe Technikum Pszczelarskie w Pszczelej Woli.