Sklep internetowy |
Obecnie miód jest jednym z wielu celów produkcji pasiecznej, obok pyłku i pierzgi, mleczka pszczelego czy propolisu. W chwili obecnej na świecie, pyłek kwiatowy zebrany przez pszczoły, jako odżywka cieszy się bardzo dużym zainteresowaniem. Aby lepiej zrozumieć dlaczego warto korzystać z pyłku pszczelego, należy poznać sposób jego uzyskiwania… Rośliny produkujące pyłek w botanice dzieli się na dwie zasadnicze grupy: wiatropylne i owadopylne.
Pierwsze to: sosna, świerk, jodła, duża grupa roślin drzewiastych i zielnych takich jak: brzoza, olcha, topola, leszczyna, kukurydza, burak, do których zalicza się rośliny zbożowe. Głównym jednak dostarczycielem pyłku dla pszczół są rośliny owadopylne. Przykładowo kwiat jabłoni produkuje od 70 tys. do 100 tys. ziaren pyłku. Wydajność pyłkowa gryki waha się od 178 do 394 kg z ha plantacji. Najwięcej roślin pyłkowych zakwita w maju i w czerwcu.