XXXIX “Apimondia” – Dublin 2005

Organizatorzy: Irlandzki Związek Pszczelarski, Związek Pszczelarzy Ulsteru (Irlandia Płn.), Ovation Group
Prezydent kongresu Apimondia 2005: Philip McCabe, prezes Irlandzkiego Związku Pszczelarzy
Uczestnicy: 3500 osób ze 101 krajów.
Wystawcy: 120 stoisk z 31 krajów
Powierzchnia stoisk: 1660 m2.

Zgromadzonych gości powitała bardzo ciepłym przemówieniem Carmel Naughton, członkini komitetu organizacyjnego. W imieniu Pani prezydent Irlandii, Mary McAleese sprawującej honorowy patronat nad kongresem przemawiał Brendan Smith, irlandzki minister rolnictwa. Następnie głos zabierali Asger Jorgensen, prezydent stowarzyszenia Apimondia oraz PhilipMcCabe, prezydent kongresu Apimondia 2005.

ApiExpo 200
W ciągu pięciu dni trwania trwania ApiExpo, podczas której przwinięło się tysiące gości z całego świata, główna hala wystawiennicza przypominała wieżę Babel. Z najdalszych zakątków świata zjechali ludzie, których życie i praca nierozerwalnie jest związana z małym a jednocześnie wielkim owadem - pszczołą miodną. Wystawcy prześcigali się w pomysłach na przyciągnięcie uwagi zwiedzających i na najlepszą prezentację swoich produktów. Największe stoiska przygotowały tradycyjnie firmy kojarzone ze sprzętem pszczelarskim, czyli Swienty (Dania) oraz Thorne (Wielka Brytania). Stylowe a zarazem swojskie stoisko, pełne miodów i produktów pszczelich zaprezentował słoweński Medex. Bardzo oryginalnie wystawiała się też firma Tentorium z Rosji, ozdabiając swoje stoisko unikalną kolekcją pszczelarskich ikon, która otrzymała później złoty medal Apimondii. Swoje produkty przeciw warrozie niezwykle atrakcyjnie prezentowali chemiczni potentaci: angielski Vita-Europe oraz niemiecki Bayer. Już z daleka uwagę zwiedzających przyciągało stoisko argentyńskie, powierzchnią i konstrukcją zdecydowanie dominujące nad resztą. Argentyńczycy wystawili się wspólnie, jako jedna reprezentacja argentyńskiego pszczelarstwa. Wielką atrakcją dla odwiedzających były organizowanie tutaj codziennie mini pokazy taneczne w takt argentyńskiego tanga.

Polskie akcenty
Polskę na ApiExpo reprezentowały trzy firmy: Sądecki Bartnik, Adamek i Łysoń. Stoisko Sądeckiego Bartnika przygotowano, kładąc nacisk nie tylko na miody, ale także miody pitne, którymi częstowano gości, oraz na publikacje pszczelarskie. Sądecki Bartnik prezentował także urządzenie do kremowania miodu wykonane w Gdańskich Zakładach Remontowo-Montażowych według pomysłu Leszka Pękali i Sławomira Bakiera. Niestety z powodów proceduralnych nie mogło ono wziąć udziału w walce o złoty medal Apimondii, a szkoda, bo nie było bez szans.(…) W dodatkowej hali organizatorzy przygotowali osobną wystawę International Apimondia Village, gdzie swoje produkty prezentowali przede wszystkim irlandzcy pszczelarze (miody, miody pitne, ciasta, pamiątki pszczelarskie) oraz małe firmy związane z pszczelarstwem. Na wielu stoiskach wystawiano typowo irlandzkie pamiątki: odzież i ceramikę z celtyckimi motywami, biżuterię, albumy i przewodniki po Irlandii.

Coś dla duszy, coś dla ciała
Wystawę i obrady delegatów uzupełniał bogaty program imprez towarzyszących, o które Irlandczycy szczególnie zadbali. Organizatorzy gorąco namawiali wszystkich do udziału we wtorkowym wieczorze irlandzkim w hotelu Jury's (jedenz najdroższych hoteli Dublina), gdzie uczestnicy podziwiać bogatą kulturą Irlandii i bawić się w takt tradycyjnej irlandzkiej muzyki. Stoły uginały się pod tradycyjnymi irlandzkimi potrawami, a kelnerzy sumienne napełniali kolejne pinty Guiness'a. Swój wieczór mieli także Australijczycy, organizatorzy Apimondii w 2007 r., którzy zaprosili wszystkich uczestników na specjalny bankiet. Środowy wieczór stał z kolei pod znakiem narodowych prezentacji. Przykład delegatom dał sam prezydent Apimondii 2005, Philip McCabe, który wystąpił w oryginalnym irlandzkim stroju, szafranowym kilcie i zielonym fraku wraz (jakżeby inaczej) z klasycznym irlandzkim wilczarzem.

Kongres naukowy
Jednym z najważniejszych zadań kongresów Apimondii jest prezentacja wyników najnowszych badań naukowych w pszczelnictwie. Naukowcy z całego świata na długo przed kongresem zgłaszają swoje prace, a specjalne komisje wnikliwie je oceniają i decydują, które zostaną zaprezentowane podczas sesji plenarnych. Wykłady i referaty podzielono na kilka działów: apiterapia, pszczelarstwo a rozwój terenów wiejskich, choroby pszczół (patologia), technologia pasieczna, biologia i genetyka pszczół, ekonomia pszczelarstwa oraz zapylanie. Na kongres przybyło wielu przedstawicieli nauki z Polski, m.in. dr Helena Rybak-Chmielewska, dr Teresa Szczęsna, dr Krystyna Pohorecka z Puław, dr hab. Władysław Huszcza z Lublina oraz prof. Piotr Przybyłowski z Gdyni. Mocnym polskim akcentem w naukowej części kongresu był referat dr Krystyny Pohoreckiej o metodach wykrywania zakażeń bakteriami zgnilca Paenibacillus larvae subsp. larvae poprzez badanie próbek miodu i pszczół dorosłych.

Veni, vidi ...?
Irlandczycy to wspaniali gospodarze, serdeczni, gościnni i mili. Patrząc pod tym kątem, wybór Irlandii na organizatora Apimondia 2005 był bardzo trafny. Impreza była dopracowana i zapięta na ostatni guzik. Wielu jednak rozmówców powtarzało, że brakowało czegoś, co by sprawiło, że dublińska Apimondia byłaby zapamiętana jako autentyczne pszczelarskie święto. Odrobiny entuzjazmu? Iskierki radości? Nie, raczej odrobiny słowiańskiej fantazji.(…) O organizację kongresu zawsze walczy spora grupa krajów, w Dublinie największe szanse dawano Austrii, Argentynie i Francji. Agitację wśród uczestników kongresu prowadzono codziennie, ze szczególnym naciskiem na popołudniowe i wieczorne spotkania. Austriacy kusili widokami, tradycją i folklorem, Francuzi rzucili do boju ciasteczka i czerwony cienkusz. Argentyna poszła na całość - gigantyczne stoisko, znakomita prezentacja własnego pszczelarstwa, wspaniali ludzie i... namiętne tango. Podczas środowego wieczoru taneczny pokaz w ich wykonaniu wywołał euforię obecnych na głównej sali kongresowej. Kiedy jednak ogłoszono wyniki obrad, Argentyńczycy nie wytrzymali, wyszli z sali. Zatriumfował cienkusz. Za cztery lata kongres odbędzie się w Montpelier, we Francji. Oby wino było lepsze.

Fragmenty publikacji ”Z pasieką w świat - Apimondia 2005”, autor: Janusz Pudełko, ”Pasieka” nr 5/2005. (wybór - red)
irl_009_sm irl_002_sm irl_002_sm
irl_004_sm irl_005_sm irl_006_sm
irl_007_sm irl_011_sm irl_012_sm
irl_016_sm irl_012_sm irl_039_sm
irl_018_sm irl_017_sm irl_022_sm
irl_021_sm irl_026_sm irl_028_sm
irl_024_sm irl_082_sm irl_038_sm
irl_027_sm irl_035_sm irl_034_sm
irl_031_sm irl_032_sm irl_032_sm
irl_037_sm irl_041_sm irl_040_sm
irl_067_sm irl_048_sm irl_060_sm
irl_064_sm irl_130_sm irl_062_sm
irl_062_sm irl_256_sm irl_258_sm
irl_259_sm irl_145_sm irl_257_sm
irl_042_sm irl_044_sm irl_045_sm
irl_061_sm irl_085_sm irl_052_sm
irl_050_sm irl_072_sm irl_020_sm
irl_054_sm irl_055_sm irl_056_sm
irl_261_sm irl_262_sm irl_265_sm
irl_264_sm irl_262_sm irl_059_sm
irl_071_sm irl_052_sm irl_098_sm
irl_057_sm irl_082_sm irl_069_sm
irl_101_sm irl_076_sm irl_080_sm
irl_255_sm irl_089_sm irl_094_sm
irl_078_sm irl_091_sm irl_092_sm
irl_090_sm irl_047_sm irl_266_sm
irl_046_sm irl_086_sm irl_084_sm
irl_070_sm irl_096_sm irl_087_sm
irl_100_sm irl_077_sm irl_300_sm
irl_107_sm irl_105_sm irl_106_sm
irl_112_sm irl_108_sm irl_109_sm
irl_114_sm irl_115_sm irl_116_sm
irl_117_sm irl_272_sm irl_282_sm
irl_118_sm irl_289_sm irl_119_sm
irl_121_sm irl_122_sm irl_122_sm
irl_124_sm irl_125_sm irl_126_sm
irl_127_sm irl_128_sm irl_131_sm
irl_135_sm irl_132_sm irl_132_sm
irl_137_sm irl_138_sm irl_139_sm
irl_142_sm irl_142_sm irl_140_sm
irl_147_sm irl_146_sm irl_149_sm
irl_144_sm irl_120_sm irl_110_sm
irl_151_sm irl_150_sm irl_160_sm
irl_154_sm irl_152_sm irl_152_sm
irl_157_sm irl_158_sm irl_156_sm
irl_161_sm irl_162_sm irl_162_sm
irl_164_sm irl_167_sm irl_166_sm
irl_179_sm irl_168_sm irl_169_sm
irl_171_sm irl_172_sm irl_172_sm
irl_174_sm irl_175_sm irl_176_sm
irl_177_sm irl_178_sm irl_182_sm
irl_184_sm irl_182_sm irl_181_sm
irl_187_sm irl_185_sm irl_186_sm
irl_191_sm irl_188_sm irl_190_sm
irl_194_sm irl_195_sm irl_196_sm
irl_197_sm irl_198_sm irl_199_sm
irl_200_sm irl_201_sm irl_202_sm
irl_205_sm irl_180_sm irl_204_sm
irl_209_sm irl_211_sm irl_206_sm
irl_207_sm irl_208_sm irl_215_sm
irl_216_sm irl_214_sm irl_212_sm
irl_221_sm irl_222_sm irl_222_sm
irl_224_sm irl_219_sm irl_226_sm
irl_227_sm irl_228_sm irl_229_sm
irl_231_sm irl_232_sm irl_232_sm
irl_234_sm irl_235_sm irl_236_sm
irl_237_sm irl_238_sm irl_239_sm
irl_241_sm irl_242_sm irl_242_sm
irl_244_sm irl_245_sm irl_246_sm
irl_247_sm irl_248_sm irl_249_sm
irl_210_sm irl_220_sm irl_230_sm
irl_240_sm irl_250_sm irl_260_sm
irl_251_sm irl_252_sm irl_252_sm
irl_254_sm irl_267_sm irl_268_sm
irl_280_sm irl_274_sm irl_277_sm
irl_279_sm irl_275_sm irl_272_sm
irl_281_sm irl_282_sm irl_288_sm
irl_284_sm irl_285_sm irl_299_sm
irl_269_sm irl_311_sm irl_270_sm
irl_301_sm irl_304_sm irl_305_sm
irl_302_sm irl_308_sm irl_307_sm
irl_310_sm irl_322_sm irl_309_sm
irl_296_sm irl_295_sm irl_292_sm
irl_314_sm irl_315_sm irl_316_sm
irl_317_sm irl_320_sm irl_319_sm
irl_321_sm irl_298_sm irl_322_sm
irl_286_sm irl_294_sm irl_292_sm
irl_255_sm
Copyright © 1997-2024 Gospodarstwo Pasieczne "Sądecki Bartnik" sp. z o.o. (dawniej Gospodarstwo Pasieczne "Sądecki Bartnik" Janusz Kasztelewicz)
Sądecki Bartnik na