Regionalna Karczma Małopolski

Firmowa restauracja „Sądeckiego Bartnika” otrzymała certyfikat „Karczma Regionalna Małopolski”.

W karczmie „Rzym” w Suchej Beskidzkiej, wręczono 16 listopada 2011 r. certyfikaty „Karczma Regionalna Małopolski”. Otrzymały je 42 obiekty, spośród 54, których właściciele wyrazili chęć udziału w akcji prowadzonej przez Małopolską Organizację Turystyczną.

MOT realizuje projekt „Małopolska Trasa Smakoszy - Certyfikacja regionalnych karczm Małopolski jako element podnoszenia jakości usług turystycznych”. W ramach projektu, przez minione dwa miesiące, anonimowe zespoły testowały restauracje, które w swych ofertach proponują smakoszom regionalne produkty, dania i potrawy.certyfikat_karczma_sm

Oceniano smak potraw, wystrój lokalu, jakość obsługi, a także wiedzę na temat regionu. Na podstawie opinii wizytatorów kapituła - złożona z pracowników Małopolskiej Organizacji Turystycznej - wybrała miejsca, które zasługują na certyfikat.

Natalia Adamska-Golińska, pisze na łamach „Dziennika Polskiego”, w relacji z rozdania certyfikatów:
Bardzo dobre opinie oceniających zdobyła również „Bartna Chata” ze Stróż. To część miodnego kompleksu „Sądeckiego Bartnika", stworzonego przez rodzinę Kasztelewiczów.
- Najpierw powstała pasieka, później muzeum pszczelarstwa, a w konsekwencji restauracja i ośrodek wypoczynkowy, abyśmy mieli gdzie ugościć gości, którzy nas odwiedzają - opowiada Anna Kasztelewicz, gospodyni „Bartnej Chaty”.

Restaurację wyróżnia oczywiście miód. Nie można w niej kupić popularnych, gazowanych napojów. Serwowane są za to napitki na bazie miodu - te bezalkoholowe i alkoholowe.
- Miód dodawany jest do wielu potraw. Pozwala to uwypuklić ich smak - przekonuje gospodyni.

Copyright © 1997-2024 Gospodarstwo Pasieczne "Sądecki Bartnik" sp. z o.o. (dawniej Gospodarstwo Pasieczne "Sądecki Bartnik" Janusz Kasztelewicz)
Sądecki Bartnik na