Beehive of the Millennium Beekeeping Museum |
Tegoroczny „Kalendarz Pszczelarza” poświęciłem tematowi, który od zarania naszej kultury, wiary i obyczaju, kojarzony był z królestwem i domeną niewiast, tj. z kuchnią. Plan miałem ambitny. Chciałem bowiem przedstawić moim Czytelniczkom i Czytelnikom symboliczne 1000 przepisów kulinarnych z miodem w tle: dania główne, zupy, mięsa, sałatki, ciasta, napoje, miody pitne, nalewki, piwa…Czy mi się udało, ocenicie Państwo sami. (…) Nie jestem pierwszy na tym polu, bo przecież różnorakie „kuchnie miodowe” zostały rozpropagowane wszem i wobec, a w telewizjach tacy spece od gotowania jak Robert Makłowicz, czy Karol Okrasa dość często przywoływali miód, jako dodatek do potraw i napojów, poświęcając miodowi nawet całe swoje programy.
W publikacji uwagę zwraca przewrotny nieco tekst Joanny Troszkiewicz - „Jak wytrzymać z mężem pszczelarzem przez cały rok - i nie zwariować - czyli bardzo feministyczny poradnik dla żony pszczelarza” oraz materiału związane z przypadająca w nadchodzącym roku 200. rocznicą urodzin ks. dr. Jana Dzierżona (1811-1906) - twórcy nowoczesnego polskiego pszczelarstwa.