„Perła” dla „Bartnej Chaty”

Podczas poznańskich targów „Smaki Regionów” nasza firmowa restauracja otrzymała prestiżową nagrodę XIV edycji konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo”.

„Bartna Chata” z zupą patriotyczną (biało-czerwonym kremem z porów i buraków, podanym z pastą z koziego sera) znalazła się w gronie 18 restauracji i firm gastronomicznych z kraju (jako jedyna z Małopolski) nagrodzonych „Perłą” w kategorii kulinarnej.

Prestiżową nagrodę otrzymaliśmy z rąk Marka Sawickiego - ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

W kategorii produktów regionalnych wręczono 32 „Perły”. Dwie z nich trafiły do małopolskich wytwórców: Stanisława Mądrego z Nowej Wsi Szlacheckiej - to już jego czwarta (!!!) „Perła” - za kiełbasę krakowską suchą oraz do „Piekarni Antoniego Piskorka” z Nowej Wsi k/Oświęcimia - za żur od Piskorka na zakwasie.

perla_2_smperla_3_smperla_4_sm
perla_5_smperla_6_smperla_7_sm
perla_8_smperla_9_smperla_10_sm

Organizatorem konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów” odbywającego się pod patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Marszałków Województw, jest Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego.

Targi „Smaki Regionów” odbywały się w Poznaniu od 27 do 30 września. 2014 r. Towarzyszyły po raz kolejny największym w kraju targom spożywczym „Polagra Food” i „Polagra Gastro”.
Na stoiskach „Smaków Regionów” zaprezentowało się ponad 160 wystawców - producentów żywności regionalnej z poszczególnych województw. Można było degustować, próbować, smakować i zakupić najróżniejsze rarytasy.

Tłumy smakoszy - „Smaki Regionów odwiedziło ponad 35 tysięcy osób - zachwycały się oscypkami, różnymi rodzajami miodów, piwem, pierogami, konfiturami, chlebem, czy tradycyjnie wędzonymi wędlinami.

Małopolska postarała się o mocną reprezentację. Na stoisku regionu wystawiali swoje produkty: „Tatrzańsko-Beskidzka Spółdzielnia Producentów GAZDOWIE” (oscypki, bryndza podhalańska, bundz i inne sery wędzone i sery góralskie, „Tłocznia Maurer” (naturalne soki i syropy owocowe oraz okowity owocowe), „AGROWIT” (tradycyjna charsznicka kapusta kwaszona), Cukiernia-Lodziarnia MELBA z Krzeszowic (lody tradycyjne, w tym z mleka krowy rasy polska-czerwona), wytwórnia wędlin „GAWOR z Podstolic” (z coraz bardziej słynną kiełbasą z kija), „Pstrąg Ojcowski” oraz nasza firma z sądeckim miodem spadziowym, zarejestrowanym na „Liście Produktów Tradycyjnych”.

Copyright © 1997-2017 Gospodarstwo Pasieczne "Sądecki Bartnik" sp. z o.o. (dawniej Gospodarstwo Pasieczne "Sądecki Bartnik" Janusz Kasztelewicz)
Sądecki Bartnik na