Dlaczego powinniśmy spożywać miód?
Miód jest jednym z niewielu naturalnych produktów węglowodanowych wykorzystywanych przez ludzi od najbardziej zamieszkłych czasów.
Dla człowieka pierwotnego , żyjącego wyłącznie z polowań i rybołówstwa miód był nie tylko jedynym słodkim ale jednocześnie wartościowym urozmaiceniem skromnego jadłospisu, ale także ceniony był w szczególności za swe właściwości lecznicze.
Należy tu wziąć pod uwagę niesłychane bogactwo różnorodność roślin miododajnych z których pszczoły korzystały. Od dawna też były znane konserwujące właściwości miodu, mieszano wiele produktów z miodem w celu utrwalenia i łatwiejszego przechowywania. Miodem balsamowano również ciała w starożytności w celu przedłużenia ich nienaruszalności.
Wartość kaloryczna 1 kg miodu to około 3280 kcl.
Miód naturalny wchłaniany jest przez organizm już w górnym odcinku układu pokarmowego(od jamy ustnej do żołądka) przez co nie obciąża innych organów dlatego miód powinno się spożywać powoli w połączeniu z innymi produktami (pieczywo ser) aby jak najdłużej był wchłaniany w górnych odcinkach przewodu pokarmowego. Miodem powinniśmy się delektować ( w każdej postaci).
Spożywanie miodu profilaktycznie to 1 łyżka miodu na1/2 szklanki letniej wody z wyprzedzeniem 10-12 godzin co zwiększa jego przyswajalność od 6-200 razy. Praktycznie przygotowanie napoju robi się wieczorem a spożywa rano przed jedzeniem.
Przez spożywanie miodu dostarczamy organizmowi pewnych substancji hormonalnych wpływających na zwiększenie aktywności układu pokarmowego w zakresie przyswajania cukrów i wykorzystywania ich wartości energetycznych.
Nic więc dziwnego że spożywanie w ciągu dnia 200 czy nawet 400 g miodu jako dodatku do innych potraw nie wywołuje żadnych ujemnych skutków ubocznych w organizmie, a jego przyswajalność zależy głównie od sprawności i działania całego zespołu czynników biologicznych biorących udział w przemianie materii. I tak na przykład sacharoza (cukier buraczany, trzcinowy) organizm ludzki wykorzystuje tylko w dolnym odcinku układu pokarmowego. Przez co osłabiamy organizm i narażamy go na powstawanie wielu szkodliwych substancji ubocznych. Dlatego w wieku dojrzałym przy osłabionej przemianie materii cukier i jego wyroby należą do produktów niewskazanych. Miody naturalne należą do artykułów spożywczych, które powinny bez względnie wchodzić w skład codziennych posiłków dzieci i młodzieży, przy czym forma w jakiej zostaje spożywany powinna być możliwie urozmaicona.
Dzieci chętnie na ogół jedzą miód z chlebem i serem, ale można go także dodawać do ciepłego mleka lub przygotować napój z wody przegotowanej i cytryny. Stałe spożywanie miodu naturalnego przez dzieci przyczynia się u nich do szybkich przyrostów na wadze ,wzmożonego rozwoju umysłowego i zwiększonej odporności na choroby. Również dla osób starszych miód jest cennym produktem odżywczym, zwłaszcza ludzi wyczerpanych pracą fizyczną i umysłową. Miód spożywany regularnie usuwa z organizmu substancje trujące, metale ciężkie i neutralizuje takie używki jak kawa tytoń i alkohol. Dowiedziono także że miód spowalnia procesy miażdżycowe naczyń układu krwionośnego. Powoduje ich poszerzanie, odżywia serce, łagodzi bóle dusznicowe, bardzo polecany jest przy miażdżycy. Miód ze względu na swe właściwości energetyczne wchodzi w skład diety dla sportowców, alpinistów lotników, ludzi potrzebujących dużo sił ,wykonujących ciężki wysiłek fizyczny. Miód jest wykorzystywany także w szpitalach do leczenia ciężkich poparzeń i trudno gojących się ran.
jest to potwierdzenie tego ,że pszczelarze i pszczoły zajmują się bardzo wartościową rzeczą.