CIEKAWE MIODOWE PRZEPISY

Re: CIEKAWE MIODOWE PRZEPISY

Postautor: Kamika » 03 sie 2012, 20:16

to chyba ju z gdzieś tu na forum było.. a z tego co wiem, to ten przepis jest ściśle strzeżoną tajemnicą szefowej kuchni, ale zawsze mozna necie znaleźć podobne :D
Kamika
 
Posty: 79
Rejestracja: 12 sie 2009, 14:33

Re: CIEKAWE MIODOWE PRZEPISY

Postautor: Asia41 » 03 wrz 2012, 19:43

A choćby nawet taki:

Potrzebujemy:
2 l wody
3 łyżki mięty suszonej (lub 4 herbaty miętowe)
10dag miodu
1 płaską łyżeczkę kwasku cytrynowego
5 goździków
Do wrzącej wody wsypać miętę, nakryć i pozostawić na małym ogniu i zaparzać ok. 10 minut. Nie wolno dopuścić do wrzenia wody! Następnie odcedzamy nasz miętowy wywar, dodajemy miód, kwasek i goździki, dobrze wszystko mieszamy i następnie ostudzamy. Podawać najlepiej z plastrem cytrynki i kostkami lodu :)
Asia41
 
Posty: 45
Rejestracja: 30 lip 2009, 18:14

Re: CIEKAWE MIODOWE PRZEPISY

Postautor: H-Anka » 06 lis 2012, 20:42

Ja chyba kiedyś w telewizji w jakimś programie o Bartniku słyszałam przepis na ten napój miodowy! Ja to poszukam... ktoś to u mnie w rodzinie robił... nie wiem na pewno, że dokładnie taki serwują w Bartnej Chacie ale na pewno prawie tak samo albo tak samo smakuje :D
H-Anka
 
Posty: 69
Rejestracja: 26 sie 2009, 16:13

Re: CIEKAWE MIODOWE PRZEPISY

Postautor: manierka » 08 kwie 2013, 22:31

Musze podzielić się z Wami przepisem na dziwne ciasto... nie byłam przekonana, przepis znalazłam na jakimś blogu ale odważyłam się i ... rewelacja! wykonanie:

5 jajek, 1 szklanka cukru, 1 łyżeczka cukru waniliowego
200g margaryny lub masła, 1 i ½ szklanki mąki pszennej, 6 łyżek miodu
1 i ½ łyżeczki sody oczyszczonej, 1 opakowanie śmietany 12% lub 18%

Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym, margarynę utrzeć, dodać ubite jajka i mąkę, wszystko razem zmiksować przez chwilę.
Miód podgrzać w garnku, następnie dodać sodę, powinno się spienić na biało i wlać do reszty składników. Wymieszać.

Piekarnik nagrzać do temperatury 170'C.Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.Ciasto można upiec jako jeden duży placek lub jako 3 mniejsze. Ciasto należy wylać na papier do pieczenia (całość lub 1/3) i wstawić do nagrzanego piekarnika, lekko urośnie.

Piec przez około 15 minut. Należy bardzo uważać ponieważ łatwo spalić, ciasto jest długo bardzo jasne, a później w kilka minut rumieni się i jest gotowe do wyjęcia.

Ciasto po upieczeniu klei się do papieru, ale łatwo daje się zdjąć. Jeśli upiekliście jeden placek, należy podzielić go na 3 części.

Placki smarujemy śmietaną jeszcze wtedy gdy są gorące.
Pierwszy placek należy posmarować połową śmietany i ułożyć na nim 2 placek, który również należy posmarować śmietaną i przykryć ostatnim plackiem. Gotowe.

wiem, brzmi dziwnie, zwłaszcza to smarowanie śmietaną ale spróbujcie!
manierka
 
Posty: 78
Rejestracja: 05 lis 2012, 12:58

Re: CIEKAWE MIODOWE PRZEPISY

Postautor: ania111 » 12 cze 2013, 21:01

a jakiś miodowy pomysł na grilla macie może... chciałabym w weekend gości czymś zaskoczyć... Może jabłka z grilla polane miodem... jadł ktoś coś takiego?
ania111
 
Posty: 57
Rejestracja: 22 lip 2009, 17:50

Re: CIEKAWE MIODOWE PRZEPISY

Postautor: fIoLkA » 23 cze 2013, 21:34

Ja robiła niedawno szynkę z grilla wg przepisu z Biedronki.
Przepis:
Szynka z grilla z miodem po prowansalsku

Składniki: 4 kotlety z szynki po około 150 g każdy, 1 łyżka miodu, 1 łyżeczka majeranku, 1 łyżeczka ziół prowansalskich lub po pół łyżeczki tymianku i oregano, 50 ml oleju, 4 ząbki czosnku, sól, pieprz.

Przygotowanie: Czosnek siekamy i ucieramy z odrobiną soli. Kotlety z szynki przyprawiamy solą i pieprzem, a następnie dodajemy czosnek, pozostałe przyprawy i miód wymieszany z olejem. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy na minimum 2 godziny w chłodne miejsce, by mięso przeszło smakiem i aromatem przypraw. Kotlety pieczemy na dobrze rozgrzanym grillu po 5-7 minut z każdej strony. Po tym czasie zawijamy je w folię aluminiową i zostawiamy na dodatkowe 10 minut na brzegu grilla. Kotlety podajemy z sałatkami, pieczonymi ziemniakami lub grzankami.

Miodu dałam nieco więcej i mięsko siedziało w tym od nocnych godzin piątkowych do popołudnia w sobotę więc miało czas przejść i było naprawdę dobre.
fIoLkA
 
Posty: 43
Rejestracja: 13 mar 2011, 19:36

Re: CIEKAWE MIODOWE PRZEPISY

Postautor: Carina » 24 cze 2013, 20:34

U mnie na grillach od zeszłego roku hitem jest karkówka z miodem i czosnkiem. Prosty przepis na marynatę a naprawdę rewelacyjny efekt, nie to co z gotowych mieszanek przypraw na grilla.

Składniki
0,5 karkówki wieprzowej

MARYNATA:
sok z jednej cytryny
4 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki miodu
0,5 łyżki sosu sojowego
4 ząbki czosnku
1 łyżeczka słodkiej papryki
sól, pieprz wedle smaku

Sposób przygotowania:
Karkówkę umyć, pokroić w plastry.
Czosnek obrać, rozgnieść, przecisnąć przez praskę. Dodać pozostałe składniki marynaty i dokładnie wymieszać. Rozsmarować odrobinę na dnie miski, przełożyć do niej pierwszą partię mięsa. Na wierzchu rozsmarować kolejną porcję marynaty i przełożyć kolejną partię mięsa, aż całość będzie już w misce i każdy kawałek karkówki będzie dokładnie pokryty marynatą. Wstawić do lodówki na około 12 godzin, albo nieco dłużej. Po tym czasie smażyć na grillu polewając pozostałą marynatą. Podawać z sosem czosnkowym i chlebem. ten sos czosnkowy naprawdę podkreśl niesamowicie smak.
Carina
 
Posty: 73
Rejestracja: 21 lip 2009, 16:02

Re: CIEKAWE MIODOWE PRZEPISY

Postautor: manierka » 23 lis 2014, 22:37

Zastanawiam się czy ta karkówka wyszla by tez z piekarnika. Ktos z was próbował? Zastanawiam się jaka temperaturę ustawić... mam ochotę na coś mięsnego tłustego i z miodem :D
manierka
 
Posty: 78
Rejestracja: 05 lis 2012, 12:58

Re: CIEKAWE MIODOWE PRZEPISY

Postautor: Carina » 30 lis 2015, 22:57

moim zdaniem może być równie dobrze z piekarnika. Ja bym nastawiła na 220-240.
Carina
 
Posty: 73
Rejestracja: 21 lip 2009, 16:02

Re: CIEKAWE MIODOWE PRZEPISY

Postautor: Carina » 30 lis 2015, 23:01

I jeszcze z okazji chłodnych wieczorów muszę się z Wami podzielić przepisem na smakowity, pachnący napój: gotujemy 1 litr mleka, odstawiamy na chwilkę, dodajemy 3 łyżki miodu i trochę cynamonu. Rewelacja!
Carina
 
Posty: 73
Rejestracja: 21 lip 2009, 16:02

Poprzednia

Wróć do Kulinaria i miody pitne

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość

cron