autor: Obelnik » 10 lut 2010, 17:58
Jad pszczeli - wydzielina gruczołu jadowego pszczoły robotnicy lub matki pszczelej- bezbarwna , kwaśna ciecz i posiada słaby charakreystyczny zapach. Jest to mieszanina wielu związków, nie wszystkie do tej pory poznano i zbadano.Zidentyfikowane aminy to: histamina, apamina, melityna oraz enzymy: fosfolipaza i hialuronidaza. Każdy z poznanych składników ma silne działanie farmakologiczne. Działanie jadu jest wypadkową tych składników. Jad posiada również feromony alarmowe, które uwalniane momencie żądlenia mobilizują inne robotnice do żądlenia. Z przeprowadzonych badań wynika, że jadem pszczelim można leczyć schorzenia na tle artretycznym i reumatycznym jak również astmę i nadciśnienie. Pewne składniki obniżają również krzepliwość krwi, co może być wykorzystane w leczeniu miażdżycy. Większość ludzi nie jest uczulona na jad pszczeli. Jest jednak spora grupa ludzi nadwrażliwych (uczulonych) na jad, może u nich wystąpić tzw. pokrzywka lub silna opuchlina (obrzęk) warg, powiek, gardła i może spowodować trudności w oddychaniu lub nawet omdlenia. U chorych na gruźlicę jad może wywołać nawet krwotok. Jad pszczeli może być pozyskiwany ręcznie lub przez stosowanie bodźców elektrycznych. Bodźce elektryczne drażnią pszczoły, które żądlą nylonową tkaninę pod którą jest płytka szklana i na niej zbiera się jad, Jest on suszony i zeskrobywany. Metoda ta pozwala pozyskiwać jad o wyskiej czystości.
W przypadku wystąpienia symptomów wskazujących na to, że osoba użądlona może być uczulona podać wapno musujące i szybki transport na pogotowie.
Wacław Białogłowicz