Pierzga

Re: Pierzga

Postautor: damex » 02 paź 2011, 19:59

Tak, ale umówmy się, że to taka sztuczna pierzga: Do 0,7 litra miodu płynnego należy wsypać ok. 5 kapsułek preparatu zawierającego żywe kultury bakteryjne. Bakterie zawarte w tego typu preparatach wytwarzają kwas mlekowy niezbędny do powstania pierzgi. Następnie całość dokładnie wymieszać. Wsypać 1 kg pyłku kwiatowego-pszczelego. Wszystko powtórnie dokładnie wymieszać. Mieszankę umieścić w wyparzonych gorącą wodą słoikach, tak aby mieszanina wypełniała słoiki pod zamknięcie. Słoiki odstawić w ciemne miejsce - temp. około 16 °C. Po 2 - 3 dniach pierzga jest gotowa do użycia.
damex
 
Posty: 108
Rejestracja: 24 paź 2009, 08:36

Re: Pierzga

Postautor: beekeeper1 » 02 lis 2011, 10:03

Najlepiej jest rozpuścić sztuczną pierzge w wodzie, bo ułatwia to jej wchłanianie z żołądka. Nierozpuszczoną pierzgę z kolei należy powoli ssać.
beekeeper1
 
Posty: 76
Rejestracja: 20 lip 2009, 16:13

Poprzednia

Wróć do Pyłek, pierzga

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość

cron