Miodowe kulinaria

„Sądecki Bartnik” współorganizuje, wspiera i propaguje ogólnopolską kampanię promująca miód oraz produkty pszczele „ŻYCIE MIODEM SŁODZONE”.

Miód to jeden z najstarszych naturalnych produktów spożywczych na świecie. Jest znakomicie przyswajalny przez ludzki organizm i, co ciekawe, często stosowany jako element diety odchudzającej.
W średniowiecznej Polsce miód był nieodzownym składnikiem większości potraw i napojów. Obecnie wykorzystywany jest w kuchniach całego świata do wyrobu ciast, łakoci, polew, marynat, sosów oraz jako dodatek do mięs.
W Grecji ogromną popularnością cieszy się niezwykle aromatyczny miód tymiankowy, Włosi cenią sobie miód kasztanowy, Francuzi zajadają się miodem lawendowym, zaś Turcy szczególnie gustują w miodzie piniowym, przygotowując z niego niezwykle popularną baklavę.

Po kliknięciu w zdjęcie będą Państwo mieli możliwość zapoznania się z kolejnymi miodowymi przepisami publikowanymi na stronie internetowej kampanii „ŻYCIE MIODEM SŁODZONE”.

 

Jasne, słodkie miody najczęściej stosowane są jako dodatek do deserów oraz napojów, zaś ciemniejsze o wyrazistym smaku - jako składniki marynat, chlebów czy sosów.

Mówiąc o walorach smakowych miodu trzeba podkreślić, że są one niezwykle zróżnicowane: bardzo słodki miód rzepakowy, nieco ostry miód gryczany, odrobinę gorzkawy miód wrzosowy, lekko kwaskowaty miód koniczynowy, czy łagodny miód wielokwiatowy.

Ta różnorodność smaków sprawia, że miód jest wykorzystywany jako dodatek do bardzo wielu potraw. 

 

Copyright © 1997-2017 Gospodarstwo Pasieczne "Sądecki Bartnik" sp. z o.o. (dawniej Gospodarstwo Pasieczne "Sądecki Bartnik" Janusz Kasztelewicz)
Sądecki Bartnik na